UNDERLIG MENINGSMÅLING OM KORONAPASS I NORGE

I to meningsmålinger nettavisen gjorde 22. november var det klar motstand mot koronapass, men da InFact på oppdrag fra nettavisen gjorde en lignende måling med adskillig færre personer, var svaret helt omvendt.

InFact har på oppdrag fra nettavisen kontaktet 1050 personer og finner at hele 67,3 prosent er positiv til korona-pass. I de to andre undersøkelsene var det motstand på henholdsvis 55 og 72 prosent.

Nettavisen virker å være selv å være veldig positiv til korona-pass og ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum har selv argumentert for innføring av nasjonalt korona-pass. Det har skapt debatt.

I flere norske byer har det vært demonstrasjoner mot korona-pass, og er egentlig korona-pass løsningen? Flere norske og utenlandske prosessorer har sagt at vaksinerte smitter omtrent like mye som uvaksinerte. I tillegg viste en britisk studie det samme om Deltavarianten. Tirsdag gikk assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ut og sa at koronapasset er ineffektivt når omikronvarianten er i Norge, og at et koronapass ville gitt falsk trygghet.

NRK har i de senere dagene meldt om nedgang i smittetilfeller. Det er 1400 færre i dag enn for en uke siden. I dag sier Espen Nakstad til NRK at smittetilfellene har flatet ut. I Sør-Afrika hvor utbruddet startet går smitten kraftig ned, og dette uten så dramatiske tiltak som koronapass.

To vidt forskjellige målinger

Vi skal først se på InFact sin måling. På spørsmålet «hva er din holdning til koronasertifikat, som betyr at kun vaksinerte kommer seg inn på restauranter, butikker og offentlige sammenkomster?» er utfallet som følger:

 • Positiv: 67,3 prosent
 • Negativ: 17,8 prosent
 • Vet ikke: 14,8 prosent
Nettavisen meningsmåling om koronapass. Antall stemmer har i dag økt til 81.700 uten endring i prosentandel.

To andre undersøkelser blant nettavisens lesere over hele landet en måned tidligere viser helt andre resultat. I den med størst deltagelse har hele 78.383 personer over hele landet svart. Spørsmålet lyder som følger; Bør alle kommuner innføre koronapass?

 • 39 prosent svarer ja
 • 6 prosent svarer, bare de med høyt smittetrykk
 • 55 prosent svarer nei
 • 1 prosent vet ikke

I den andre undersøkelsen har 9.877 personer svart på spørsmålet; Hva velger du?

 • Åpne resturanter og konserter uten koronatiltak – 72 prosent ønsker dette
 • Stengte resturanter og avlyste konserter – 4 prosent ønsker dette
 • Koronasertifikat eller testing for å komme inn – 24 prosent ønsker dette.

Nå kan det jo tenkes at en del kan ha endret mening ettersom den tilsynelatende mildere varianten Omikron brer seg fort, men en så total omsnuing på så kort tid er vanskelig å tro.

Ifact sin svakhet er det lille antall respondenter, men slike telefonmålinger har ofte vist seg å være litt tvilsomme. For det første er det svært få personer som spørres, ofte rundt 1000. Spørreundersøkelsen er automatisert og spørsmålene innlest på forhånd. De som blir oppringt må taste inn svarene. Det åpner for feil og det er kun selskapet som kjenner resultatet.

Til sammenligning

I en artikkel i Universitetsavisa kom det fram at at 48 prosent har stor tillit til journalister. En leser bemerket i kommentarfeltet at en lignende undersøkelse i Forskningsrådets befolkningsundersøkelse, en måned tidligere, viste at journalister som yrkesgruppe hadde lavest tillit med 25 prosent mot Universitets-avisas 48 prosent.

Det er her en forskjell på 47.92 prosent, så meningsmålinger bør tas med en klype salt, og med den storinnsamlingen av data om befolkningen fra sosiale medier og mye annet, kan man lett få akkurat det svaret man ønsker ved å gå på alder, måten man stiller spørsmålene, geografisk område og mye annet.

Jeg ser i dag at Universitetsavisa har fjernet kommentaren som dokumenterte stor forskjell og det øker ikke akkurat tilliten.

Meningsmålinger bommer ofte

Vi har sett mange eksempler på meningsmålinger som bommer totalt og det viser kanskje at det er noe galt med metoden som brukes.

Det ble helbom for meningsmålingene ved det britiske parlamentsvalget i 2015, noe som førte til at det ble nedsatt en egen granskningskommisjon. Det ble også ny bom i forbindelse med Brexit-avstemningen i 2016.

Etter Trump sin valgseier over Hillary Clinton ble det på nytt tatt tak i troverdigheten til meningsmålinger. Der ble det ble knock out for media som var klar på Hillary seier.

Andre meningsmålinger viser at f.eks. Arbeiderpartiet mistet over 100.000 velgere fra den ene uken til den andre uten noen spesielle begivenheter.

Så det store spørsmålet er; Hvor stor tiltro skal vi ha til slike meningsmålinger og er det riktig å si; folket mener, når et privat selskap som tar godt betalt for en slik undersøkelse, bare har spurt 1050 personer rundt i landet?

Les også: Fem grunner til at du må ta meningsmålingene med en klype salt

Vis Mer

Relaterte artikler

Kommentarer

 1. NAKSTAD SKRYTER AV TILTAKENE, MEN DELTA-BØLGEN SNUDDE FØR DE NASJONALE TILTAKENE TRÅDTE I KRAFT
  (Nettavisen 03.01.22) Smittetrenden snudde trolig flere dager før de mer inngripende, nasjonale tiltakene ble innført. Uforståelig med skjenkestopp, mener bransjeorganisasjon.

  De siste tre ukene har den registrerte smitten og antall sykehusinnleggelser vært nedadgående nasjonalt. https://www.nettavisen.no/nyheter/nakstad-skryter-av-tiltakene-men-delta-bolgen-snudde-for-de-nasjonale-tiltakene-tradte-i-kraft/s/12-95-3424225189

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top button