TIDLIGERE NATOSJEF UTELUKKER IKKE FULL KRIG MELLOM NATO OG RUSSLAND

Det er reell mulighet for at NATO ender i full krig mot Russland, sier den tidligere generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i et urovekkende intervju med dansk TV2.

Den tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier i et intervju med Dansk TV2 at han ikke utelukker at NATO kan ende med at gå i krig.

– Hvis vi sender fly av sted så er det for å beskytte det ukrainske luftrom, og så skal vi være klar til at skyte russiske fly ned. Det vil unektelig bety krig imellom NATO og Russland, og det skal vi være klar til, for hele demokratiets fremtid i Europa står på spill. Det sier han i programmet ‘Lippert‘ på TV 2 NEWS.

– Jeg tror, at hvis det skal virke avskrekkende på Putin, så skal vi ikke utelukke noget som helst. Og jeg hører til dem som sier at vi skal holde Putin i maksimal usikkerhet.

I følge Fogh Rasmussen kan vi ikke tillate oss at Russland vinner krigen. Ukrainerne har vist en fantastisk kampvilje, og vi vil støtte dem til det siste.

Foreløpig holder NATO flyene på jorden. Men alliansen har styrket det ukrainske forsvaret på andre måter – med titusenvis av våpen.

Og skulle den russiske presidenten ende med å tolke Vestens våpen som en krigserklæring, så er den tidligere generalsekretær da heller ikke i tvil om hvem som til sist vil vinne.

– Putin vil bli slått til plukkfisk av NATO. Når først NATO beveger seg, så er det med en enorm kraft. Man skal huske på at NATOS investeringer er ti ganger så store som Putins, sier han.

Det Rasmussen ikke sier er at Russland sitter på det som kanskje er verdens største atomvåpenarsenal. Disse atomvåpen-styrkene er satt i kampberedskap.

NATO AVVISER BLANKT NOE KOMPROMISS MED RUSSLAND

Dagsnytt 18 fredag fikk vi høre at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg blankt avviser noe kompromiss med Russland gjennom å love at Ukraina skal forbli nøytralt og alliansefritt. Den avgjørelsen må Ukraina selv ta sa han på sikkerhetskonferansen i Tyrkia fredag. Dermed fortsetter krigen med uforminsket styrke.

Stoltenberg sa så sent som 17 februar at kun Nato avgjør medlemskap. Da ligger jo avgjørelsen i bunn og grunn på Stoltenberg og Nato.

HER ER RUSSLANDS KRAV FOR Å TREKKE SEG UT

Russland sier at de er klare til å stanse krigshandlingene når som helst hvis Ukraina imøtekommer kravene. Det sier den russiske regjeringens talsperson Dmitrij Peskov.

Russlands krav innebærer:

 • Stans i militære handlinger fra Ukraina.
 • Endring i grunnloven slik at landet forplikter seg til nøytralitet.
 • Anerkjenne Krim som russisk territorium.

I tillegg må Ukraina anerkjenne de to små russiskstøttede utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk som selvstendige.

KUNNE DETTE VÆRT UNNGÅTT?

Russland har i årevis advart mot NATOS utvidelse østover, noe som var stikk i strid med de lovnader som ble gitt under nedrustningsavtalene mellom Reagan og Gorbatsjov. Likevel har 14 tidligere østblokkland blitt innlemmet i NATO, noe Putin kaller 14 løftebrudd.

De sa en ting og gjorde noe helt annet, kort sagt, de lurte oss, hevdet Putin i en annen artikkel.

Nato ble opprettet i 1949 i frykt for en angivelig «kommunistisk ekspansjon» og Putin mener nå at Nato truer Russland. Det støttes langt på vei av den amerikanske professoren John J. Mearsheimer som mener at Ukraina bør være en nøytral stat.

Mearsheimer mener også at Ukraina-krisen kunne vært unngått. Den er et resultat av en totalt feilslått politikk av USA og landets allierte i Europa.

Tenk deg reaksjonene i Washington om Kina hadde bygd en imponerende militærallianse og forsøkt å inkludere Canada og Mexico i den, argumenterer han.

Russland har i årevis har advart mot rakettskjold som det i Romania som grenser til Russland, om Vardø-radaren som får Putin og Medvedev til å se rødt, og mye annet som de i hovedsak mener er aggresjon rettet mot Russland. De har hele veien har de sagt at de kommer til å svare på dette, noe de også ser ut til å gjøre.

Det har heller ikke manglet på meldinger om at de overhode ikke vil godta et NATO medlemskap for Ukraina. Dette er hovedgrunnen til annekteringen av Krim – og det helt uakseptable inntoget i Ukraina.

Vis Mer

Relaterte artikler

Kommentarer

 1. Dette har gått meg hus forbi…

  OM ANEKTERINGEN AV KRIM
  (NRK 2014) I desember 2013 fortalte USAs viseutenriksminister Victoria Nuland at USA har investert over 5 milliarder dollar (32 milliarder kroner), i årene etter 1991 for å hjelpe Ukraina til å nå «den framtiden landet fortjener».

  I presidentvalget i Ukraina 2010 vant Viktor Janukovitsj og ble demokratisk valgt. Det likte det amerikanske Fondet for demokrati så dårlig at de trappet opp sin støtte til opposisjonen.

  I begynnelsen av 2014 nektet Janukovitsj å undertegne assosieringsavtalen med EU. Så fulgte demonstrasjonene på Maidan, og i februar vedtok parlamentet å avsette presidenten. Han måtte flykte til Russland. Men de folkevalgte hadde verken det flertallet som grunnloven krever eller støtte fra konstitusjonsdomstolen som parlamentet fikk avsatt før den rakk å behandle presidentavsettelsen.

  – Det var et kupp, men uansett til fordel for demokratiet, mente de fleste kommentatorer og politikere her i USA. Derfor ble det godtatt, sier Nuland.

  Russland svarte med å innlemme Krim-halvøya og støtte separatistene i Øst-Ukraina.

  1. RUSSLAND UTELUKKER DIALOG MED NATO
   (NRK 12.02.22) Russland sier at det ikkje er aktuelt å ha samtaler med Nato samtidig som alliansen forsyner Ukraina med våpen.

   Det russiske utenriksdepartementet ved Nikolai Kobrinets, sier til Interfax Ukraine at forholdet mellom Russland og alliansen har vært på frysepunktet siden 2014. Da førte demonstrasjoner i Kyiv til avgangen til den russiskvennlege presidenten Viktor Janukovitsj. Russland legger skylden for dette på Nato.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top button