STRØMKRISEN – FOLKET HAR TALT!

Nettavisen har en imponerende meningsmåling gående. Over 200.000 nordmenn har svart på den uhøytidelig spørreundersøkelse om hva som bør gjøres med skyhøye strømpriser.

Nettavisen har lesere over hele landet og med så mange stemmer bør dette være rimelig representativt for hva det norske folk mener om saken. Det er overveldende!

Hva bør gjøres med de høye strømprisene?

Dette var spørsmålet på meningsmålingen og hele 201.266 stemmer er avgitt pr. 14. januar.

 • Ingenting. Det er ikke noe stort problem at strømmen er dyr noen uker – 2 % 
 • Det bør vedtas en maksimalpris for strøm til norske forbrukere – 43 % 
 • Politikere må kutte skatter og avgifter når strømmen er dyr – 20 % 
 • Norge bør ikke selge norsk elektrisitet ut av landet – 32 % 
 • Positivt at norsk strøm bidrar til grønt skifte og klimavennlig energi – 3 %

Det betyr at et veldig stort flertall av det norske folk ønsker en maksimalpris på strøm og at politikerne må kutte skatter og avgifter når strømmen er dyr. I tillegg mener en tredjedel at Norge ikke bør selge elektrisitet ut av landet.

Energiloven § 1-2 Loven skal sikre at produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi foregår på en samfunnsmessig rasjonell måte, herunder skal det tas hensyn til allmenne og private interesser som blir berørt.

Men sannsynligvis er ikke den norske energiloven gyldig lenger siden EU nå styrer norske strømpriser, og apropos EU og EØS…

EØS – en handelsavtale?

Det norske folk sa klart nei til EU i to folkeavstemninger, men siden vi ble pådyttet EØS-avtalen i 1994, har politikerne godtatt mer enn 13.000 direktiver. Dette har svekket folkestyre på alle nivå, den norske Grunnloven og våre velferdsordninger. Dette gir EU overnasjonal makt og viser at EØS ikke er en handelsavtale som folk flest tror.

Det ser vi blant annet ved at Finanstilsynet er blitt underlagt EU. Vannkraften er lagt til et EU-byrå, ACER. Jernbanen er privatisert, oppstykket og lagt ut på anbud (EUs jernbanepakke)

I 2012 skrev NRK at Norge er tre fjerdedels medlem i EU. EU styrer norsk hverdag mer enn folk er klar over. Da var det 6000 EU direktiver og åtte år senere er det over 13.000. Et Regjeringsoppnevnt utvalg sa dengang at selv om avtalene bygger på Norge ikke skal overføre formell myndighet til EU, er det akkurat det som skjer.

Da er det kanskje ikke så rart at politikerne virker handlingslammet overfor strømprisene.

Vis Mer

Relaterte artikler

Kommentarer

 1. Norge selges bit for bit
  Kraftbørsen NordPool skulle fungere som omsetningssentral for norsk kraft, eid av Staten. Men det nederlandsbaserte børsselskapet Euronext eier nå 66 prosent av Nordpool – Euronext eier også Oslo Børs. På selveste julaften 2018 varslet Euronext et bud på aksjene i Oslo Børs VPS, noe de også fikk. Det var Finansdepartementet som godkjente dette. Litt av en julegave til det norske folk.

 2. Over hele linja snakkes det om ran, plyndring og tyveri fra det norske folk. Det støttes av redaktører og politikere som blant annet Sofie Marhaug og Frank Sve.

  Selv har jeg ofte tenkt at denne usannsynlig kompliserte strømregningen, og dens aktører, minner om organisert kriminalitet.

  Det er mange som sier at det ikke finnes områder som er så avansert og uforståelig som strømregningen. Det er lettere å robbe folket her enn å stjele sukkertøy fra barn. Det finnes et hav av uforståelige strømavtaler folk flest ikke forstår, og den den verste aktøren er faktisk staten selv.

  Hvem skal da passe på at folket ikke blir lurt?

  Det er som foreldre skulle gi lommepenger til ungene sine for så å bruke alle skitne triks i boka, ikke bare for å få tilbake ukepengene, men få barna til å betale tredobbelt tilbake.

  Jeg blir skremt! Dette er de som er valgt av folket for å ivareta folkets interesser, men fremstår på mange områder som det helt motsatte.

  Hvilken straff ville jeg ha fått om jeg stjal milliarder fra det norske folk?

  Hvis det er tilfelle at dette kan kalles ran, tyveri, plyndring, og kanskje organisert kriminalitet, må det jo finnes lover som gjør at politikere og viktige aktører i strømbransjen kan stilles for en domstol.

  Kan ikke dette prøves i rettssystemet?

  Hvis det ikke finnes lovverk som beskytter folket mot plyndring, og spesielt alle de som ikke er hyperintelligente og vet hvordan de skal sno seg igjennom den usannsynlig vanskelige strømjungelen, så er det sannelig på tide at et slikt lovverk kommer å plass.

  Men jeg er ingen jurist.

  Hva sier loven? Kan de ansvarlige stilles for en domstol?

  1. Godt spørsmål! Jeg har heller ingen juridisk innsikt på området, men skal ærlig innrømme at tanken om dette kan prøves for en domstol, har slått meg, men da må sentrale folk på banen.

   Det finnes en mektig gruppering på Facebook, og en av de sentrale der er advokat.

   Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» teller nå nær 600.000 medlemmer. Dette er en svært så mektig gruppe om den ledes rett, og de kan fremme krav med stor tyngde. Det er ingen politiske parti som vil ha disse i mot seg.

   Apropos Frank Sve så har Dagbladet en artikkel i dag.

   28 MILLIARDER I PLUSS: – RØVERI!
   Staten anslår at den vil tjene minst 28 milliarder kroner de på rekordhøye strømprisene. Anslaget er uten moms og elavgift.

   Men er ikke moms og elavgift også å regne som inntekter her? Da snakker vi om kanskje 40 milliarder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top button