STRØMKRISEN – BETAL UTBYTTE FRA AS NORGE

Stadig flere kommuner betaler utbytte til innbyggerne som følg av rekordhøye inntekter. Hvorfor betaler ikke staten utbytte til eierne av olje, gass, elektrisitet og oljefondets rekordavkastning?

Under pandemien har oljefondet økt med over 2000 milliarder. Det fosser også inn med inntekter på olje, gass og energi, men i stedet for å betale utbytte til eierne som er folket, flås strømkundene til beinet. I aksjeselskaper er det helt normalt å betale utbytte til eierne, men ikke i «AS Norge». Tvert i mot!

Les også: Strøm-milliardene fosser inn i statskassa

Kommuner med pengedryss

Sirdal kommune i Agder vil gi 3000 kroner til hver innbygger når strømprisen er ekstremt høy. Ekstreme strømpriser og varsel om vedvarende høye strømpriser fremover gjør at vi nå tar lokale grep, sier ordfører Jonny Liland til avisen Agder.

Kraftkommunen Valle betaler ut 2700 kroner til hver husstand som følge av økte kraftinntekter og høyere strømpris. Vil at pengene skal komme alle tilgode.

Ca 1,5 millioner skal nå gå til de drøyt 600 husstandene i kommunen, noe som utgjør rundt 2700 kroner til hver.

Foreslår å gi 4000 til alle

Frp-leder Sylvi Listhaug foreslår å gi 4000 kroner til hver husstand i Norge. For å sikre fortgang, kommer Frp med et forslag om å droppe all behovsprøving, og heller betale ut penger til alle.

De vil bruke hele 10 milliarder kroner, som vil gi ca. 4000 kroner til hver husstand.

Ukeavisa mener at dette uten problem kunne dobles til 8000 kroner til hver husstand og det bør kalles utbytte. I tillegg må det gjøres tiltak for å sikre kontroll av norsk energi slik at vi får en forutsigbar og rimelig strømpris i kraftnasjonen Norge.

70 prosent av strømregningen er avgifter

Hele 70 prosent av strømregningen din avgifter til staten og nettleie til ditt lokale nettselskap.

  • Rundt 40 prosent av strømregningen består av avgifter til staten.
  • Nettleien utgjør rundt 30 prosent av strømfakturaen.
  • Strømmen du bruker hjemme, utgjør de siste 30 prosent av strømkostnadene dine.

Selve strømprisen bestemmes av utviklingen på STRØMBØRSEN Nord Pool. Prisen er derfor avhengig av både det europeiske kraftmarkedet, og av været og temperaturen her hjemme.

Og med børser følger spekulanter. Kraftselskapene tjener rått på trading. Disse produserer ikke strøm men lever av å kjøpe og selge strøm.

Det gjelder å kjøpe billig og selge dyrt, akkurat som med aksjer. Det er med andre ord mange interesser som skal tjene penger på strømmen vår før vi får den. Det er heller ikke vanskelig å ha stabile og forutsigbare strømpriser, men det er neppe ønskelig.

Det på tross av at politikerne har mye rom å gå på når det gjelder, for i tillegg til å redusere avgiftene og betale utbytte kunne man lagd et overskuddsfond for utjevning av priser.

Det er ikke så vanskelig…

Mens spotprisen var rekordhøy i Sør-Norge, kunne folk i Tokke sove godt om natten. De betaler aldri mer enn 37 øre for strømmen.

Strøm er et livsviktig primærbehov i kalde nord og bør ikke være gjenstand for gambling og stor usikkerhet. Her har politkerne mye å gjøre og imellomtiden burde nordmenn kunne nyte godt av rekordavkastning.

Vis Mer

Relaterte artikler

En Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top button