NYTTÅRSFEIRINGEN – FULLE FOLK MED MASSE SPRENGSTOFF?

Nyttårsfeiringen har rekord i skader og psykiske problemer. Legevakten melder om større pågang på nyttårsaften enn vanlige lørdagsnetter. Øyeskader, forbrenninger, alkoholforgiftning – og også selvmordsforsøk øker kraftig på årets siste natt.

Nordmenn bruker mellom 300 og 350 millioner kroner på fyrverkeri hvert år. Det antas at vi bruker like mye på alkohol til nyttårsfeiringen.

Det heter seg at den som skyter opp fyrverkeriet bør lese bruksanvisningen, sjekke sikkerhetsavstander og plassere fyrverkeriet på et stabilt underlag. Den som skal avfyre fyrverkeriet må være skikket (edru) og det anbefales å bruke tennstav og beskyttelsesbriller.

De siste tre årene har 41 personer havnet på sykehus med øyeskader etter ulykker med fyrverkeri på nyttårsaften. Bare tre av disse har oppgitt at de brukte beskyttelsesbriller.

I Kristiansand fortalte en taksisjåfør at hun ble beskutt av fyrverkeri. Ungdom leker krig og skyter på hverandre og andre. Jeg husker selv da jeg var liten at det var populært å sprenge postkasser. En liten raket vrengte dem av stativet og ofte fløy postkassen høyt til vers, fullstendig ødelagt. Det er med andre ord mye sprengkraft i fyrverkeri og enda verre blir det om man samler krutt og kraftsalver. Det skjer!

I 2008 ble forbudet mot pinneraketter innført i Norge, noe som har ført til at antallet skader som følge av fyrverkeri har gått betydelig ned. Likevel er det årlig 15 personer i snitt som får øyenskader grunnet fyrverkeri.

Og på toppen av det hele er de fleste sterkt påvirket av alkohol sent nyttårskvelden. For edru mennesker kan det hele synes som galskap.

Branner og brannskader

Nyttårsaften 2020 ble det meldt om mange branner i de første minuttene etter midnatt nyttårsaften. Det var også usedvanlig mye bråk, rus og krangling. I 2019 var det 22 boligbranner på nyttårsaften.

Nyttårsaften i fjor og 1. januar i år registrerte forsikringsbransjen totalt 180 brannskader til en estimert kostnad på vel 54 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Vettskremte dyr og fugler

De fleste dyr blir skremt og engstelige av lyden av fyrverkeri. Nyttårsaften 2012 så jeg galskapen for alvor. Jeg bodde like ved et godt opplyst veikryss og da klokka ble tolv kikket jeg ut. Der så jeg fuglene som brukte å sitte under tak-mønet i vill flukt mellom eksplosjonene. Det var som å se en krigsfilm.

I småbyen Beebe i delstaten delstaten Arkansas regnet det døde fugler for andre år på rad, men nyttårsaften 2012 var politiet i småbyen forberedt. de la ned forbud mot bruk av fyrverkeri med en gang det begynte å falle ned døde fugler. Det førte til at mens det i året før døde over 1000 fugler i byen, så ble antallet begrenset til rundt 100 i år i 2012.

Senere opplysninger viste at folk angrep fuglene med vilje og skjøt på reir til Rødvingetrupialen. Disse fuglene har dårlig syn, og når den får panikk så kan den fly inn i trær, bygninger og andre fugler.

Biolog Nils Røv sier til NRK at forklaringen med fyrverkeri høres sannsynlig ut. Han har selv sett fugler bli skremt på nyttårsaften og svaner som begynte å fly midt på natten. Problemet er likevel ikke like stort i Norge da de fleste fuglene har trukket sørover. De som er igjen opptrer ikke i store flokker.

Dyr i panikk kan skade seg vesentlig, og både tamme og ville dyr lider. I fjor døde en hest etter å ha løpt inn i et tre, og kyr dør av stress i fjøset. 75 hunder var savnet etter nyttårsaften i fjor. 27 av dem var fortsatt savnet 2. januar.

Kan det være på tide å tenke annerledes?

40 organisasjoner, fagpersoner og politiske partier har i år stilt seg bak en felles oppfordring om å innføre forbud mot fyrverkeri i privat regi for å beskytte mennesker, dyr og miljøet. Se hele listen her.

Raketter kan erstattes med miljøvennlig lys- og lasershow.

Godt nyttår!

Vis Mer

Relaterte artikler

Kommentarer

 1. SENDTE FYRVERKERI PÅ POLITIBIL – TOTAL MANGEL PÅ RESPEKT
  (NRK 03.01.22) Ved inngangen til 2022 fikk politiet i Hå melding om at en ungdomsgjeng skjøt fyrverkeri mot folk og bygninger på Varhaug. Da politiet ankom stedet, ble også de skutt etter med fyrverkeri.

  Ulovlig avfyring av raketter er et kjent problem på Varhaug. Det har vært problemer med at ungdommer har «krig» mot hverandre med fyrverkeri.

  Også ved Vålandstårnet i Stavanger utløste tilskuere fyrverkeri mot folkemengden og politi i forkant av en organisert fellesoppskytning.

  Det begynte å smelle raketter mot befolkningen omtrent 23.30, og etter det eskalerte det. Politiet forsøkte å gripe inn, men ble selv skutt mot. De fleste som var til stede var beruset.
  https://www.nrk.no/rogaland/sendte-fyrverkeri-pa-politibil_-_-total-mangel-pa-respekt-1.15793622

  FIRE PÅGREPET FOR Å HA KASTET FYRVERKERI INN I LEILIGHET
  Det var to personer i leiligheten da hendelsen skjedde, men ingen av disse kom til skade.
  https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2022/01/04/195814428/fire-pagrepet-for-a-ha-kastet-fyrverkeri-inn-i-leilighet

 2. DREPT ETTER KRANGEL OM FYRVERKERI
  (Dagbladet 07. Jan 2022) Ifølge rettsdokumentene var det en konflikt om fyrverkeri som utløste knivstikkingen som endte med at en 28 år gammel mann ble drept nyttårsnatta. https://www.dagbladet.no/nyheter/drept-etter-krangel-om-fyrverkeri/75077175

  Ei uke etter nyttårsaften pågår mye av galskapen enda

  OSLO: – KASTER FYRVERKERI RUNDT SEG
  (Dagbladet 07.01.22) Politiet i Oslo har fått flere meldinger om uvettig bruk av fyrverkeri fredag kveld. Det siktes på folk og biler. Også på Olaf Ryes Plass meldes det om folk som kaster fyrverkeri rundt seg. https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=82188

  TENÅRINGSJENTE TRUFFET AV FYRVERKERI
  (Dagbladet 07.01.22) Politi og ambulanse har rykket ut til en skole i Lindesnes i Agder. Ei jente i tenårene er truffet og er påført brannskader i nakke og rygg. Hvorvidt det var en ulykke eller om noen siktet med forsett er ikke klarlagt ennå. https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=82187

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top button