KONTAKTLØSE KORT – STOR SIKKERHETSRISIKO?

Jeg fikk nylig tilsendt et såkalt kontaktløst betalingskort fra banken. Samme dag fikk jeg et datablad jeg abonnerer på, og som advarer mot stor sikkerhetsrisiko på slike kort. Lite visste jeg om det.

Med kontaktløs betaling trenger du verken trekke kortet eller taste kode. Det er nok å holde kortet foran betalingsterminalen. Problemet er bare at det er lett for svindlere å tappe disse kortene for informasjon. En scanner eller mobil betalingssentral er nok.

Bygger scanner med enkle midler

Svensk Tv fikk en sikkerhetsekspert til å bygge en slik scanner, og med lite kunnskap og enkle midler kan det gjøres. Britiske Mirror har skrevet om tilfeller der bankkortene blir «skimmet» i menneskemengder.

– Kunder som blir svindlet på denne måten har god sikring i regelverket. De kan ikke stilles til ansvar så lenge de følger de vanlige sikkerhetskravene, som for eksempel å ikke oppbevare kode sammen med kortet, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet til Din side.

Det kan være en fattig trøst hvis id tyveri er målet. De siste to årene har 150.000 personer i Norge blitt offer for ID-tyveri. Og tyvenes førstevalg er fødselsnummeret.

Les også: Slik tok svindleren over andres liv

Kontaktløs betaling skal hete «tæpping»

Ordet tæppe – som er en fornorskning av det engelske tap – var blant flere tusen forslag som kom inn i konkurransen BankAxept utlyste på nettsiden nyord.no skriver Din side.

Så kortet er lett å «tappe» for informasjon og selve prosessen får navnet «tæpping», og av det engelske ordet «Tap»? Aner jeg en fremtidig blemme?

Det burde gå an å deaktivere disse kortene, kanskje slik man kan låse SD minnekort, eller i nettbanken. Jeg ser i kommentarfeltene at mange synes dette kortet er en dårlig ide. Bruk kontanter oppfordrer noen.

Kjøpe beskyttelse?

Samtidig dukker det opp en rekke aktører som vil selge deg beskyttelse. Du kan kjøpe et kort som skal forhindre tapping av informasjon. Noen anbefaler det og andre sier det er unødvendig, og ikke vet jeg. Spør banken din.

Det er nok en god ide å bruke mer kontanter, ellers forsvinner de og samfunnet blir enda mer sårbart. I tillegg kategoriserer banken innkjøpene mine. Jeg ble aldri spurt, og synes heller ikke noe om det. Og pinkoden var vel grei nok den?

Det kan jo også være lurt å ikke gå rundt med kortet hele tiden. Ta det med når du har bruk for det og slik forhindrer man kanskje en del impulskjøp og sparer penger.

Datatilsynet – Råd til deg som er utsatt for ID-tyveri

Vis Mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top button