EU VIL DISKUTERE VAKSINETVANG

Ifølge EU-kommisjonens leder, den tyske legen Ursula von der Leyen, er det høyst på tide å diskutere påbudt vaksinering i EU, mens stadig flere studier viser at vaksinering ikke hindrer smittespredning.

Tysklands påtroppende forbundskansler Olaf Scholz har uttalt at han støtter obligatoriske vaksinedoser, ifølge den tyske avisen Bild.

Tyskland har 83 millioner innbyggere og 102.000 korona-relaterte dødsfall på to år. Det utgjør 0,12 prosent av befolkningen.

I Norge er vi ca 5 millioner mennesker og har 1092 koronarelaterte dødsfall, på to år. Det utgjør 0,02 prosent av befolkningen. 5,42 prosent av befolkningen har vært smittet. De færreste av disse 5,42 prosentene blir syke, i hvertfall alvorlig, mens hele 94,5 prosent av oss ikke ser ut til å reagere på viruset i det hele tatt

Hvorfor Tyskland har høyere tall, i forhold til befolkningen, enn Norge er ikke godt å si, men det kan sikkert skyldes flere ting som tettere befolkning, mange flere eldre og syke og adskillig flere utlendinger fra blant annet land som India, Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh som har et gen som dobler risikoen for alvorlig covid-19.

Spesielle gener kan ha stor betydning for smitte og sykdom

I følge Tidsskriftet for medisin er noen enkeltgener og blodtype A er assosiert med alvorlig covid-19-infeksjon, mens en annen studie viser at gener fra neandertalerne kan gi deg alvorlig covid-19 – Omtrent åtte prosent av befolkningen i Europa har noe i genene som kan gi dem problemer.

Kanskje er det ikke riktig å vaksinere hele befolkningen, men man bør kanskje konsentrere seg om risikogrupper? Her trengs det omfattende innsats og forskning. Sykehuskapasiteten er også et av hovedproblemene våre. Det var langt flere innlagte under influensa periodene i 2017-18 og 2019 enn i dag.

Skal vi akseptere nedbygging av norske sykehus?

På tross av kraftig økning i befolkningen, eldrebølgen og pandemi reduseres kapasiteten på sykehusene dramatisk Siden 2001 er det nedlagt 12–15 lokalsykehus, avhengig av hvordan lokalsykehus defineres.

Til Dag og Tid sier anestesiprofessor Sven Erik Gisvold ved NTNU at problemet ikke er koronapandemiene, men at norske sykehus hadde for lav kapasitet selv før pandemien.

«Vi har nesten ikke ledige sykehussenger i Norge til vanlig, sier han, derfor ble operasjoner regelmessig utsatt også før korona på grunn av kapasitetsmangel. Dette har vært påpekt i flere tiår, uten at intensivkapasiteten har blitt økt vesentlig».

Da pandemien rammet oss i fjor vår hadde Norge 289 intensivplasser. I dag har vi faktisk færre. I stedet for å styrke intensivkapasiteten i løpet av pandemien har vi altså svekket den.

Nylig kunne tidsskriftet Minerva fortelle at det tidlig i pandemien eksisterte kriseplaner for innleggelse av opptil 4500 pasienter samtidig på norske sykehus. Per nå er tallet under 300.

Beskytter vaksine mot smitte?

I det siste har flere professorer gått ut og sagt at smitten er bortimot like høy fra vaksinerte som uvaksinerte. I tillegg viser Prepubliserte data fra «UK national covid-19 infection survey» viste at fullvaksinerte personer kan bære tilsvarende virusnivå som uvaksinerte.

Viruset sitter i klærne, på kroppen, i nese og svelg, på pengesedler, mobiltelefoner og mye annet, og viruset kan leve i flere uker på noe av dette.

Over halvparten, opp til 61 prosent, av de som innlegges på sykehus med korona er full-vaksinerte og en god del har bare en vaksinedose. Ca 1/3 er uvaksinerte. Det meste av smitten spres blant uvaksinerte barn og de færreste av disse blir syke.

Tar uvaksinert helsepersonell i forsvar

Helsedirektoratet skriver at uvaksinerte ansatte i helse- og omsorgstjenesten utgjør en større fare for pasienter enn de som er vaksinert, men er det tilfelle?

Professor Elling Ulvestad ved Pandemisenteret i Bergen mener det er en avsporing av problemet. Til TV2 sier han at vaksinen er ikke egnet til å hindre smitte. Det er ikke veldig stor forskjell på smittsomhet blant ikke-vaksinerte og vaksinerte.

Bedriftslegen ved Diakonhjemmet sykehus, Solveig Torp Holmsen som på NRK Ytring sier at uvaksinerte helsearbeidere ikke må gjøres til syndebukker.

Prepubliserte data fra «UK national covid-19 infection survey» viser også at fullvaksinerte personer kan bære tilsvarende virusnivå som uvaksinerte.

Nå viser en nylig publisert Harvard studie at vaksinerte sannsynligvis er mer smittsomme enn ikke vaksinerte. Studien viser også at at immunitet avledet fra Pfizer-vaksinen kanskje ikke er like sterk som immunitet oppnådd ved å ha gjennomgått en COVID-19 sykdom.

Da kan det tenkes at vaksinepass og tvangsvaksinering av befolkningen er feil vei å gå.

Vis Mer

Relaterte artikler

En Kommentar

 1. MACRON LOVER Å PLAGE UVAKSINERTE
  (NRK 05.01.22) Når det gjelder uvaksinerte, ønsker jeg virkelig å plage dem. Og vi kommer til å fortsette å gjøre det, til siste slutt. Det er strategien, sa Macron i et intervju med avisen Le Parisien tirsdag. Macron la til at dette vil bety «å begrense deres tilgang til sosiale aktiviteter så mye som mulig».

  Uttalelsene kommer samtidig som regjeringen i Paris forsøker å få nasjonalforsamlingen til å vedta at vaksinasjon skal være obligatorisk for å kunne benytte kulturelle aktiviteter, reise med tog eller gå på kafé, fra 15. januar.
  Det vil heller ikke lenger bli mulig å vise fram en nylig negativ koronatest eller ha vært smittet fra før, for å kunne få utstedt koronapass, hvis regjeringen får det som den vil.

  Han har blant annet sagt at de ikke-vaksinerte ikke er statsborgere, og nå skal de plages til siste slutt

  https://www.nrk.no/urix/macron-lover-a-plage-uvaksinerte-1.15796431

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top button