ENORM SMITTEØKNING I LAND MED HØY VAKSINEDEKNING

Vi har aldri vært mer vaksinert – og vi har aldri hatt mer covid-19. Trenden ser ikke ut til å være den samme i fattige land med adskillig lavere vaksinedekning.

Den femte smittebølgen skyller over oss og nye smitterekorder settes daglig i europeiske land. Det som er rart er at det er 4 milliarder full-vaksinerte i verden, og det er satt 9,6 milliarder enkeltdoser. Likevel øker korona-smitten som aldri før. Da skulle man tro at det var i de fattige og mest uvaksinerte landene økningen var størst, men nei, det er i de landene som har 70 – 90 prosent vaksinedekning smitten ser ut til å øke mest.

I Norge er 89, 8 prosent av den voksne befolkningen over 18 år fullvaksinert med to doser. Fredag ble det likevel satt ny smitterekord. Det ble registrert 12.360 koronasmittede. Det er 6200 flere enn samme dag i forrige uke.

Trenden ser ut til å være den samme i Europa og USA. I land med høy vaksineandel finner vi en formidabel smitte-økning.

Portugal har 90.1 prosent vaksinedekning og er det land i Europa med høyest vaksinedekning. Likevel ligger de i toppsjiktet for smittespredning og det settes stadig nye smitterekorder. Det samme med Spania som har 81.6 prosent full-vaksinerte.

Her er et utvalg land og fullvaksinasjon gjelder to doser. Det er derfor svært mange med en dose som ikke er medregnet..

 • Frankrike ligger i toppen. Ca 10 prosent er uvaksinert og 74,4 prosent er full-vaksinert.
 • Danmark ligger svært høyt og har en andel full-vaksinerte på over 80 prosent.
 • Australia har 77,5 prosent som er full-vaksinert.
 • Island har 83 prosent som er full-vaksinert.
 • Italia har 75 prosent som er full-vaksinert.
 • Spania har 81,6 prosent som er full-vaksinert.
 • Portugal har 90.1 prosent som er fullvaksinert

Likevel ligger de i toppsjiktet av land som har en formidabel smitteøkning. I nedre sjiktet finner vi

 • Pakistan har 33,8 prosent som er full-vaksinert.
 • India har 46,5 prosent som er full-vaksinert
 • Afrika har 9,6 prosent som er full-vaksinert
 • Ukraina har 32,7 prosent som er fullvaksinerte
 • Egypt har 22,6 prosent som er fullvaksinert
 • Afghanistan har 9.6 prosent fullvaksinerte

Tallene her gir ikke et fullkomment bilde. Dette gjelder et utvalg av land, men det gir sannsynligvis en god indikasjon på at det er høy smittespredning i land med høy vaksinedekning.

Vaksinedekningen viser andel i befolkningen, og da er sannsynligvis unge under 18 med. Regner man andel av den voksne befolkning vil sannsynligvis vaksinedekningen være høyere. Det ser man i Norge hvor vaksinedekningen oppgis til å være 73,4 prosent, mens tallet blir 89,8 prosent for den voksne befolkning. Det vil si alle over 18 år.

Det er heller ikke samme testkapasitet i fattige land, men man kan sikkert estimere utfra der man har god kapasitet. Det kan også være andre årsaker til forskjeller som ikke er tatt med i betraktning.

Det finnes også unntak. Japan ligger i nedre sjiktet for smitteøkning, men har vaksinedekning på 78.9 prosent full-vaksinerte. Grønland skiller seg ut i andre enden, men har bare 56.000 innbyggere og målingene her er pr million mennesker så kanskje noe av forklaringen ligger der. Likevel vet vi at det er enkelte land og områder som har uforståelig lite smitte.

Det kan likevel være verdt å nevne en Harvard-studie som kom 3. desember. Studien ser på smitte og vaksinasjon i 68 land, og antyder at vaksinerte smitter mer enn uvaksinerte. Les mer om det her.

Kilder:

Vis Mer

Relaterte artikler

Kommentarer

 1. Espen Nakstad smittet med koronaviruset
  Assisterende helsedirektør Espen Nakstad bekrefter til NRK torsdag ettermiddag at han er smittet med koronaviruset. Nakstad var fullvaksinert i august måned 2021.

  Nesten 16.000 nordmenn har fått påvist viruset det siste døgnet. Det er det høyeste tallet så langt i pandemien. Forrige smittetopp var i går.

  Her er vaksinasjonstallene for den voksne del av befolkningen. (Alle over 18 år)

  92,9 prosent av alle over 18 år har fått en dose korona-vaksine.
  90,1 prosent har fått to doser. (Fullvaksinert)
  44,6 prosent har fått tredje dose. (2,4 millioner)

  Det viser tall fra FHI.

  Men selv tre doser er ingen garanti mot smitte, i hvert fall ikke for disse.

  Den svenske kongen og dronningen er smittet korona
  (TV2 05.01.22) Både Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia er begge fullvaksinerte med tre vaksinedoser, og skal etter forholdene ha det bra.

  Oppdatert:

  PRINS CHARLES HAR FÅTT KORONA
  Clarence House skriver på Twitter at prins Charles har fått korona. De skriver videre at han er i isolasjon. Dette er andre gang prinsen har testet positivt. Prins Charles var vaksinert med tre doser i desember.

  Den 8. desember var Prins Charles og hertuginnen av Cornwall ute og oppfordret alle som nøler til å få en Covid-vaksine – og sa at de hadde fått sine egne booster-jabs.

  ENDA EN KONGELIG MED TRE DOSER SMITTET.
  Dronning Margrethe er coronasmittet. Det melder det danske kongehuset. Ifølge den danske avisa BT har dronningen fått tre vaksinedoser og har milde symptomer.


  FULLVAKSINERT SMITTET FOR ANDRE GANG

  Med to vaksinedoser pluss gjennomgått sykdom tenkte jeg at jeg var bedre beskyttet sier Joachim Bjorøy Larsen (20) til Dagbladet. Ble likevel smittet igjen.

  Stadig flere stiller spørsmål om dette kan kalles vaksiner

  Vaksine er et preparat som brukes til å stimulere immunapparatet slik at den som vaksineres, blir immun uten å gjennomgå sykdom.
  Store Norske Leksikon

 2. De fullvaksinerte vil ganske snart bli «De uvaksinerte»
  EU besluttet før jul å innføre endringer i gyldigheten i koronasertifikater. Fullvaksinerte må etter 1. februar ta oppfriskningsdose dersom det er gått mer enn 270 (rundt 9 måneder) dager siden siste vaksinedose for å ha et fortsatt gyldig koronasertifikat. Gyldig sertifikat vil kreve tre doser i løpet av 2022.

  Professor Preben Aavitsland i FHI var i NRKs Dagsnytt 18 den 10. januar tydelig på at vaksinerte smitter hverandre. Han antydet at det kunne bli mer smitte blant de vaksinerte med koronasertifikat.

  – Hvorfor skal Norge bruke sertifikatet når fagetaten mener at det ikke hindrer smitte? Morten Walløe Tvedt, førsteamanuensis i rettsvitenskap.

 3. Den siste uken er det registrert 125.769 smittede i Norge.

  I uke 3 ble det innlagt 130 nye pasienter med covid-19 som hovedårsak. Av dem var 37 prosent vaksinert med tre doser, mens 28 prosent var vaksinert med to doser. Antall uvaksinerte utgjorde 29 prosent.

  Vaksinestatus

  Nær halvparten (49,2 prosent) av den voksne befolkningen har fått tredje dose (2,65 millioner personer). Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år.

  Henholdsvis 80 og 74 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

  For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 93,3 og 90,6 prosent.

  Blant personer i alderen 16–17 år har 88,4 prosent fått første dose, og 74,9 prosent har fått andre dose.

  I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 79,8 og 5,2 prosent, viser tall fra FHI.

 4. NEDSTENGINGENE FORHINDRET NESTEN INGEN DØDSFALL
  Ny stor og omfattende studie ved det anerkjente amerikanske Johns Hopkins-universitetet viser at nedstengingene i Europa og USA hadde liten eller ingen innvirkning på antall coronarelaterte dødsfall, eller på folkehelsa.

  På den annen side har de påført samfunnet enorme økonomiske og sosiale kostnader. Blant annet har tiltakene lagt en demper på økonomisk aktivitet, arbeidsløsheten har økt, elever har fått mindre skolegang, politisk uro har oppstått, samlivsvolden har økt, og det liberale demokratiet er undergravd.

  Følgelig har nedstengingspolitikk svakt grunnlag og bør avskaffes som virkemiddel i pandemihåndtering, skriver Dagbladet.

 5. FLERE KORONASMITTEDE I JANUAR ENN I HELE 2020 OG 2021 TIL SAMMEN
  Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Meldesystemet for smittsomme sykdommer hos Folkehelseinstituttet.  Det er flere enn i hele 2020 og 2021 til sammen.

  Smitten øker kraftig – og i takt med vaksineringen

  • Det ble registrert 50.196 koronasmittede i 2020 (Uvaksinert befolkning)
  • Det ble registrert  347.4261 koronasmittede i 2021
  • Totalt ble 402.696 personer registrert smittet i januar 2022.

  Første vaksinedose i Norge ble satt 27. desember 2020.

 6. NY SMITTEREKORD I NORGE
  Det siste døgnet har FHI registrert 26.109 koronasmittede i Norge, ifølge NRK. Tirsdag var 317 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge.

  • Andel fullvaksinerte voksne over 18 år er på 91 prosent
  • Andel voksne over 18 år som har fått tredje dose er på 62 prosent

 7. STØRE MED OPPFORDRING OM VAKSINEDUGNAD
  (NRK 09.02.22) Norge deltar i en kampanje for å få flere land bidra til den globale pandemikoalisjonen ACT-A. Den vil skaffe 16,8 milliarder dollar innen juni. (ca 150 milliarder kroner)

  – Vi har alle interesse av å få pandemien under kontroll. Ingen er trygge før alle er trygge. Felles investeringer i ACT-A er i vår alles interesse. Det er det politisk riktige å gjøre. Det er god økonomisk politikk. Å investere i ACT-A er en investering i global helsesikkerhet til felles beste, sier Støre.

  Norge bidro med 2 milliarder kroner i desember 2021.

 8. NÆR 70 PROSENT AV INNLAGTE PÅ SYKEHUS ER FULLVAKSINERTE

  De siste tre ukene er det flere innlagte med tre doser enn uvaksinerte. Andel uvaksinerte ligger på rundt 30 prosent, mens 70 prosent har fått to eller tre doser. Det finnes i FHI sine ukerapporter.

  Status blant nye pasienter som ble lagt inn i sykehus i Norge med covid-19 som hovedårsak.

  Uke 3

  • 29 % var uvaksinert.
  • 28 % var vaksinert med to doser.
  • 37 % var vaksinert med tre doser.

  Uke 4

  • 31 % var uvaksinert
  • 34 % var vaksinert med to doser
  • 32 % var vaksinert med tre doser.

  Uke 5

  • 30 % var uvaksinert
  • 22 % var vaksinert med to doser
  • 39 % var vaksinert med tre doser.

  Denne trenden ser ut til å fortsette, men antall sykehusinnleggelser øker på tross av økt vaksinedekning, og det ser ut til at det er de med tre doser som er mest utsatt.

  Uke 6

  • 33 % var uvaksinert.
  • 21 % var vaksinert med to doser.
  • 42 % var vaksinert med tre doser.

  Uke 7

  • 26 % var uvaksinert
  • 18 % var vaksinert med to doser
  • 53 % var vaksinert med tre doser.

  Uke 8

  • 24 % var uvaksinert
  • 18 % var vaksinert med to doser
  • 55 % var vaksinert med tre doser.

  Uke 9

  • 19 % var uvaksinert.
  • 16 % var vaksinert med to doser
  • 63 % var vaksinert med tre doser.

  Ting kan tyde på at mange av de uvaksinerte som er innlagt er uvaksinerte barn under 18 år. FHI skriver; De siste fire ukene har 45 % av barn under 18 år innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak vært 1 år. Dette er aller yngste barna. Innleggelse er generelt kortvarig.

 9. LITE VITAMIN D HOS ALVORLIG SYKE PASIENTER
  (NRK 20.02.22) Pasientene med mangel på D-vitaminer hadde 14 ganger så stor sannsynlighet for å få alvorlig eller kritisk sykdom av koronasmitten.

  Den israelske forskingsrapporten er fagfellevurdert, og publisert i det anerkjente tidsskriftet PLOS One (Public Library of Science).

  En nylig studie fra England viser også høyere dødelighet hos covidpasienter med mangel på D-vitaminer.

  En stor metastudie fra i fjor fant at tilskudd av D-vitaminer kan gi en viss effekt for å unngå luftveisinfeksjoner.

 10. ALDRI HAR SÅ MANGE DØDD MED KORONASMITTE I KROPPEN SOM NÅ
  (NRK 12.03.22) Det er to år siden det aller første koronadødsfallet i Norge. Men aldri før har så mange dødd med koronasmitte i kroppen som nå. Koronapandemien har vart i to år, men nesten halvparten (47 prosent) av de registrerte koronadødsfallene har skjedd i løpet av de siste fire månedene, fra 1. november 2021 til 6. mars 2022.

  Man sier at det har vært mye mer smitte, men vi må også huske at vi aldri har vært mer vaksinert

  – 91.3 prosent av den voksne befolkningen er vaksinert med 2.dose
  – 67.9 prosent av den voksne befolkningen er vaksinert med 3.dose (2.896.828 personer)

  Av de innlagte i uke 9, var 63 prosent vaksinert med 3. dose (se liste lengre opp)

  1. STOR ØKNING I KORONADØDSFALL I NORGE
   (FHI 08.04.22) 2.667 coronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Fra og med 17. mars 2022 registreres dødsfall uten laboratoriebekreftet prøve, noe som fører til flere registreringer og en oppjustering av totalen som før dette var 1.752.

   2.919.070 personer har fått tredje vaksinedose, noe som tilsvarer rundt 69 prosent av den voksne befolkningen, men det var i utgangsåpunktet bare de over 45 år som fikk oppfriskningsdosen, men fra utgangen av februar skulle alle over 18 år få tilbud om oppfriskningsdose. (3. dose)
   https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/alle-over-18-ar-far-tilbud-om-oppfriskningsdose/id2892876/

   Antall personer vaksinert med 1.dose – 4,332,836
   Andel 18 år og eldre vaksinert med 1.dose – 93.1 %

   Antall personer vaksinert med 2.dose – 4,029,462
   Andel 18 år og eldre vaksinert med 2.dose – 90.7 %

   Registrerte smitte-tilfeller 1,413,955
   Antall koronarelaterte dødsfall 2.667 pr. 08.04.22

   https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/dags–og-ukerapporter/dags–og-ukerapporter-om-koronavirus/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top button