95 PROSENT VILLE HA IDA WOLDEN BACHE SOM NY SENTRALBANKSJEF

To nylige meningsmålinger om sentralbanksjef-jobben utført av norstat for NRK og en egen måling i Nettavisen viser et enormt sprik i hva folket mener. Hva kan vi stole på?

Etter at valget falt på Jens Stoltenberg gjorde Eurostat en liten meningsmåling for NRK. Nyhetsbildet ble derfor preget av at folket var delt i spørsmålet om hvem som skulle få jobben som Sentralbanksjef. Men stemmer dette bildet?

Nettavisen hadde en mye mer omfattende undersøkelse, og der var Ida Wolden Bache en soleklar favoritt. Bare 5 prosent ville ha Stoltenberg, men først til NRK sin undersøkelse.

Folket delt om Stoltenberg som sentralbanksjef

Det var NRKs konklusjon da Norstat på oppdrag fra NRK spurte 1004 personer to spørsmål om Stoltenberg og hans nye sjefsjobb.

Drøyt 40 prosent av de spurte støtter utnevnelsen av Jens Stoltenberg til sentralbanksjef. Men bare en fjerdedel sier de har tillit til prosessen som førte til at han fikk jobben.

Dette preget nyhetsbildet dagen Stoltenberg ble presentert som ny sentralbank sjef, men var folket delt, og har det noen betydning?

Hele 95 % av folket vil ha Ida Wolden Bache

Nettavisen har spurt sine lesere over hele landet om hvem de ønsket som sentralbanksjef av Ida Wolden Bache og Jens Stoltenberg. Hele 56,800 personer har svart og hele 95 prosent av dem ønsker Ida Wolden Bache. Kun 5 prosent støtter Stoltenberg.

Dermed går NRK ut i nyhetene og sier at folket er delt om Stoltenberg som sentralbanksjef, noe som normalt ikke vil skape noen debatt, men hva om NRK nyheter brukt Nettavisens omfattende undersøkelse? Da ville overskriften kunne lyde: Klart flertall for Ida Wolden Bache, eller bare 5 prosent støtter Stoltenberg.

Kunne et så klart flertall ha endret debatten i ettertid, eller kunne det ha påvirket valget i forkant? Kanskje! Et solklart folkeflertall vil kunne påvirke meningene til de som tar avgjørelsen på vegne av folket.

Målingene viser i hvert fall en så enorm forskjell i «hva folket mener» at man atter en gang må stille spørsmål om hvor stor tillit vi kan ha til slike målinger. Det viser seg gang på gang at det er et stort sprik i hvordan slike målinger gjøres.

Utgjør majoriteten av 1000 tilfeldig utvalgte personer folkets stemme? Hvorfor får man et helt annet resultat når over 50.000 svarer?

Nå skal sant sies at det vil koste enormt å ringe opp 50.000 nordmenn, men med dagens moderne teknologi kan nok dette gjøres adskillig enklere, noe Nettavisens undersøkelse er et godt bevis på.

Les også: Underlig meningsmåling om koronapass i Norge

Vis Mer

Relaterte artikler

En Kommentar

 1. På meg virker det som om NRK favoriserte Stoltenberg. Ida Wolden Bache har knapt fått omtale, kun som en bisetning i Stoltenberg artikler. Kun da det var kjent at Stoltenberg vant hadde NRK en artikkel der Ida Wolden Bache gratulerte Stoltenberg.

  Jeg savnet hele veien artikler som fortalte litt om henne som person og om hennes karriere.

  NRK fikk også kritikk for å «korte ned» Ida Wolden Bache sin CV slik at Stoltenberg sin CV preget bildet. https://www.dagbladet.no/kultur/raser-mot-nrk/75123181

  Det kan også være på sin plass å si at NRK sjef, Thor Gjermund Eriksen, «var» AP mann. Han meldte seg ut av partiet dagen før han tiltrådte som NRK sjef. https://www.nrk.no/kultur/eriksen-blir-ny-kringkastingssjef-1.10591468

  Det er vel ikke lovlig med en AP mann som sjef for den viktigste mediekanalen i Norge?

  Jens ble ansatt mot både folkets vilje og flertallet på Stortinget. Det virker å være helt normalt, men det kan se mørkt ut for Vedum i neste valgomgang. Flere mener han førte velgerne bak lyset i valgkampen da han frontet reversering av ACER og EØS, men siden han likevel ønsket en samarbeidsregjering med AP, må han ha visst at dette var helt uaktuelt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Back to top button